A 10 legjobb hazai bringatúra képekben


Egyéni keresés

Novemberben sem késő, ha egy kellemesebb hétvégén úgy döntünk, idén még egy komolyabb biciklitúrát iktatunk a programba a nagy karácsonyi nyüzsgés előtt. Akár egy, akár többnapos túrát tervezünk, az ország számtalan szebbnél szebb szeglete vár felfedezésre. Tíz képes javaslat őszi bringatúrákra. 1.Dunakanyar: Budapest-Vác-Szob, távolság. 44 km
Forrás: [origo]
Ez az útvonal az egyik legnépszerűbb a budapesti bringások körében. Az útvonal jobbára a Duna mellett halad, így gyakran élvezhetjük a folyam látványát, betekinthetünk a szigetek és az ártéri erdők élővilágába. A kerékpárút többször érinti a Duna-Ipoly Nemzeti Park területét, ahol számos természeti látnivalóban gyönyörködhetünk. A természeti értékeken túl figyelmet érdemelnek a terület kulturális és történelmi emlékei is, így például Vácott a vármaradványok, a barokk templomok, a "Memento Mori" kriptakiállítás, Verőcén a Gorka, Zebegényben a Szőnyi István emlékmúzeum. Akinek ez a távolság nem elég, vagy megerőltetőbb terepviszonyokra vágyik, Nagymarosnál kitérőt tehet a Börzsöny lejtői felé, esetleg meghosszabbíthatja a túrát az Ipoly völgyében.


2. Tisza-tó: Poroszló-Tiszafüred-Kisköre, táv: 55 km
Forrás: [origo]
Az utóbbi időben több kerékpáros fejlesztés is megvalósult a tó környékén, így a Tisza-tó és települései egyre népszerűbbek a biciklis turisták körében. Javasolt túránk a Tisza-tó nyugati partján lévő Poroszlóban indul, végighalad a keleti parton, majd a dél-keleti csücsökben, Kiskörén zárul. A túra során a tó melletti településeket felfűző közúton haladunk. A Poroszló-Tiszafüred szakaszt leszámítva csendes útszakaszokon haladhatunk. Az útvonal hol a tó partján lévő töltésen halad, hol pedig ártéri erdőn hajtunk keresztül, de mindvégig gyönyörködhetünk a Tisza-tó páratlan látványában és élővilágában. Útközben érdemes megállni a hangulatos Tiszaderzsben, ahol megtekinthetjük a kastélyokat és az Árpád kori romkertet is. A túra a kisköre állomásnál ér véget.


3. Villányi bortúra kerékpáron, távolság: 95 km
Forrás: [origo]
Pécsről kiindulva többizgalmas is kínálkozik, de ezek közül is a Villány-siklósi borút a kedvencünk. A túra Pécsről előbb Kozármislenyen át Palkonyára, erre a parányi, mediterrán hangulatot árasztó településére vezet. A falu adott otthont idén az Európa Kulturális Falva 2007 rendezvénysorozatnak. A falu határában gyönyörű horgásztó várja e sport szerelmeseit. A túra a Villány-siklósi borúton folytatódik, első állomás a villánykövesdi pincesor, ahol ki-ki megtalálhatja a számára kedves pincét és természetesen meg is kóstolhatja a nedűket. Az út Villányban folytatódik, ahol felkereshetjük a híres bormúzeumot, Siklóson pedig nem szabad kihagyni a műemlék vár megtekintését sem.


4. Pécs: hegyi-kerékpár túra a Jakab-hegyre, táv: 5km
Forrás: [origo]
A baranyai megyeszékhelyről kiváló hegyi-kerékpáros útvonal indul különböző nehézségi fokozatokban. A legtöbb turistatérkép pontosan jelöli azokat az útvonalakat, amelyeket használatnak a bringások a helyekben, de nem árt tudni, hogy a parkerdei épített turistautakon, illetve a természetvédelmi területeken tilos a biciklizés, ezeken a turistautakon a gyalogos turistáké az elsőbbség, s komoly pénzbüntetést kockáztat, aki ezt figyelmen kívül hagyja.
Az általunk javasolt túra 5 kilométer hosszú és végpontja a 602 méter magas Jakab-hegy. A túra kiindulópontja a Remete-réten van, ahonnan a kék jelzés követve juthatunk el a hegyre. Itt pihenésképpen megtekinthetjük a középkori Pálos kolostor romjait is. A túra szintkülönbsége 300 méter.


5. Fertő-tó, Kastélyról kastélyra, távolság: 43 km
Forrás: nemzetipark.gov.hu
Az osztrák határ mentén fekvő Fertő-tó Magyarország egyik legnépszerűbb, európai színvonalú szolgáltatásokat nyújtó kerékpáros célpontja. A tó egyedi természeti öröksége, gazdag kulturális látnivalói és nem utolsó sorban gasztronómiai, vagy wellness- kínálata évről évre egyre több hazai és külföldi biciklist csábít ide.
A tó környékén több kiváló túra közül választhatunk, ezek közül a vidék híres kastélyait bejűró 43 kilométer hosszú útvonalat ajánljuk olvasóinknak. A Sopron-Nagycenk-Fertőszéplak-Fertőd-Sopron szakaszon látható impozáns kastélyok többsége a 18. században épült. Közülük kettő emelkedik ki: a fertődi pompás Esterházy-kastély, balamint Nagycenken a Széchenyi-család kastélya, ahol Széchenyi István életművét bemutató kiállítás is megtekinthető. A kastély szomszédságáéban érdemes felkeresni a híres méntelepet, vagy kipróbálni A Széchenyi Múzeumvasutat.


6. Hévíz és környéke, távolság: 26 km
Ilyenkor ősszel különösen népszerűek a hazai gyógyfürdők és wellness szállodák. Hévíz, a Balaton nyugati csücskétől néhány kilométerre mindig is az elsőszámú gyógyüdülőnek számított Magyarországon. Egy-egy hétvégi hévízi pihenést érdemes megszakítani egy könnyebb kerékpártúrával, amelynek során a környék legszebb részeit járhatjuk be. Ilyen például a kedvelt Tavirózsa-tanösvény, amely Keszthelytől Hévízen át Alsópáhokig húzódik. Mocsári ciprusokkal szegélyezett sétányon, hangulatos erdei utakon és bereki ösvényen haladhatunk végig, s a jól kiépített ösvény a gyerekeknek sem okoz nehézséget.
Kicsit hosszabb útvonal a Hévíz-Keszthely-Gyenesdiás-Festetics Kilátó-Gyenesdiás-Keszthely-Hévíz szakasz, amely 25 kilométeres, de ez is a könnyebb túrák közé tartozik. A Gyenesdiáson található Festetics kilátó festői környezetben fekszik, mindenképpen érdemes felkeresni, ah erre járunk.


7. Bükki-túrák, Szilvásvárad-Bánkút, távolság: 25 km
Forrás: nemzetipark.gov.hu
Ezt a túrát az edzettebb bringásoknak ajánljuk, bár némi felkészülés után, kényelmes tempóban a kevésbé gyakorlottak is teljesíthetik. Az útvonal a Bükk vidékének legszebb tájait keresi fel. Szilvásváradról kiindulva egy ideig a kisvasút nyomvonalát követve tekerünk, majd balra kanyarodva néhány kilométer után következik az út legnehezebb része, egy 13 kilométer hosszú lejtő. Útközben megállhatunk pihenni a gyönyörű panorámát kínáló kilátóhelyek egyikén, a Gerenna-várnál, vagy a kalapati parkolónál lévő Millenniumi kilátónál. Az emelkedő szakasz után elérkezünk a Bükk legszebb részéhez, a Bükki-fennsíkhoz, ahová a sziklába vájt Olasz-kapun keresztül juthatunk el. A zsidó-rétet elhagyva elénk tárul a fennsík egyedülálló ligetes, fás panorámája. Itt érdemes hosszabb időre is megállnunk. A csipéskúti elágazásnál balra fordulva egy meredekebb szakasz után jutunk el a bánkúti síházhoz, túránk legmagasabb pontjához. Innen a már említett útvonalon juthatunk vissza Szilvásváradra, de a Gerenna várig le is vághatjuk az utat a sárga jelzés mentén. A Szilvásváradig tartó lejtős szakaszon nem árt az óvatosság, időnként megdöbbentően nagy kátyúk díszítik az utat.


8. Szerek és Porták közt az Őrségben, táv: 75 km.

Az ország talán legkülönlegesebb vidékén az Őrség szerfalvai közt visz a 75 kilométeres túra, amelynek kiindulópontja a Körmend közelében lévő Csákánydoroszló. Innen az apró falvak - Gasztony, Rátót, Orfalu, Farkasfa - érintésével Őriszentpéterig vezet az útvonal Az Őrségi Nemzeti Park területére érve az évszázados őrségi és vend kultúrát és az érintetlen természetet fedezhetjük fel. A dimbes-dombos tájon meghúzódó szerek és porták között járva számos látnivalót találhatunk: Árpád-kori templomot Őriszentpéteren, Veleméren, ősi haranglábat Farkasfán, Pankaszon, Nemesnépen, Szalafőn a szabadtéri néprajzi múzeumban ismehetjük meg e vidék építészetét, kultúráját.
Az őrségi táj megőrizte a népi mesterségeket (fazekasok, kosárfonók), de aki igazi kulináris élvezetekre vágyik, tradicionális népi ételeket is kóstolhat. Az Őrségben számos kerékpárbarát szolgáltató, falusi vendéglátó várja a látogatót, érdemes tehát akár egy teljes hetet is rászánni az Őrség biciklis felfedezésére.


9. Kis-Balaton, távolság: 30km
Forrás: [origo]
Mindenki emlékszik a Tüskevárból ismert beregre, Matula bácsi birodalmára, nos a Kis-Balaton környékén járva szinte minden úgy fest, ahogy a regény lapjain olvashattuk. Hatalmas területen, ritka madárfajokat figyelhetünk meg, s még télen is élénk vízi élettel találkozhatunk.
Zalakarosról kiindulva egy könnyű 30 kilométeres túra keretében fedezhetjük fel ezt a varázslatos vidéket a Zalakaros - Zalakomár - Kápolnapuszta - Balatonmagyaród - Kányavári sziget - Zalavár - Zalaszabar - Nagyrada - Garabonc - Zalakaros útvonalon. A Kis-Balaton környékének egy részén tilos kerékpárral közlekedni, a festői Kányavári sziget azonban szabadon bejárható, így akár kerékpárról is megismerhetjük a gazdag madárvilágot. A szigeten egy tanösvényen járhatunk körbe, amelyen a kiállított tablókon információkat is kaphatunk a Kis-Balaton környékén élő madárvilágról. Érdemes elsétálni a sziget közepén lévő kilátóba is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékre. A sziget tavasztól őszig kitűnő horgászhely. A 30 km-es útvonal ezen kívül is sok érdekességet rejt: van itt bivalyrezervátum, a tó történetét bemutató kiállítás a Kis-Balaton házban, de Ciril és Metód emlékhelyét is érdemes felkeresnünk.


10. Káli-medence, távolság: 45 km
Forrás: [origo]
Sok biciklis kedvelt tavaszi, nyári úticélja a Káli-medence, amely ilyenkor ősszel is tartogat szépségeket. A medencében igen változatos földtani viszonyok uralkodnak, leghíresebb képződmények a kőtengerek, amelyek egykori Pannon tenger medrének maradványai. A másik geomorfológiai érdekesség a Hegyestű-, amely a Káli-medence keleti szélén található Monoszlónál - mintegy 3, 5 - 4 millió évvel ezelőtt, sekély beltengerben történt vulkánkitöréskor keletkezett. A Hegyestű szintén a Balaton felvidéki Nemzeti Park része, fokozottan védett terület, látogatása korlátozott. A belépő 450 forint de van diákkedvezmény és parkolásra is van lehetőség.
A medencében érdemes céltalanul tekerni, és néhány napor rászánni a hangulatos falvakra. Kihagyhatatlan program a Kornyi tó környéke a Fekete hegy, Kékkút, Szentbékálla, Köveskál és valójában az egész kistérség, vagy ahogy a visszatérő turisták mondják, az utolsó domb utolsó fűszáláig minden.

A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://origo.hu/utazas/20071103-a-10-legjobb-hazai-bringatura-kepekben.html