6 Isteni gyógyfürdő Magyarországon


Egyéni keresés

Ismerősen csengő nevű gyógyfürdőink mellett hazánk eldugott, romantikus zugaiban is rábukkanhatunk a mélyből feltörő gyógyító forrásokra.
Ismerősen csengő nevű gyógyfürdőink mellett hazánk eldugott, romantikus zugaiban is rábukkanhatunk a mélyből feltörő gyógyító forrásokra. A wellness-szezon elején ajánlunk néhány kevéssé ismert hazai fürdőhelyet, ahová ősszel-télen is érdemes elmenni.
Persze ezen nem is kell csodálkoznunk, hiszen már kétezer évvel ezelőtt felfedezték a rómaiak hazánknak ezt a kincsét, amely a mai Európában nemcsak mennyiségében, hanem minőségében is egyedülálló. Gyógyvizeink ásványianyag-tartalmuk és összetételük, hőmérsékletük miatt alkalmasak különféle szervek méregtelenítésére, tisztítására, gyulladáscsökkentésre és regenerálásra, az ásványi anyagok pótlására, az idegrendszer nyugtatására, a stressz csökkentésére, a vérnyomás szabályozására és általános regenerálásra.
Világviszonylatban pedig csak Izland, Japán, az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Kína és Új-Zéland rendelkezik még hazánkhoz hasonlóan kiemelkedő termálvízkészlettel. Magyarország főleg a karsztos-karbonátos és az ún. Pannon-medencei gyógyvizekben bővelkedik.
A teljesség igénye nélkül most hat eldugott gyógyfürdőt mutatunk be.

Öregedéslassítás Zalában
A Zala völgyében megbúvó Kehidakustány nemcsak furcsa neve miatt ragadta meg a figyelmünket, hanem mert kiderült, hogy a gyógyvizében végzett torna és a víz felhajtóereje csökkenti az erek falára jutó terhelést. Így javul a keringés és a szervek oxigénellátása, a víz áramlását és játékát figyelve gondolataink megnyugszanak, kitisztulnak. Ki gondolta volna, hogy a szervezet méregtelenítő folyamatai is felgyorsulnak ilyenkor. A vízben mozogva boldogsághormonokat (endorfinokat) termel az agyunk, ezáltal lassíthatjuk szervezetünk öregedését.
Fotó: archív
A legkisebbek is jól érzik magukat a kehidakustányi fürdőben
A kehidakustányi gyógyvíz hőmérséklete 49 °C. Magas kéntartalmú kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos ásványvízben fürödhetünk, de meg is ihatjuk, vagy belélegezhetjük a gőzét. A fürdő közelébe épült három- és négycsillagos családbarát szállodák számos wellnesshétvégét, családi üdülést és természetesen gyógykúrát kínálnak. Az utóbbiakat a víz vérnyomáscsökkentő hatása miatt elsősorban a magas vérnyomásra, porcregeneráló tulajdonsága miatt reumatikus és mozgásszervi panaszokra ajánlják. Nyugtató hatása révén feszültségoldásra is alkalmas, kádfürdővel pedig a bőrbetegségek is kezelhetők.

Szárazfürdő a mátraderecskei mofettában
A mofettának nincs sok köze a reneszánsz egyházi zene egyik fontos, többszólamú kórusművéhez, a motettához. A szó geológiai meghatározása: a vulkáni utóműködés jeleként gyakran jelentkező gázkiömlés. Ennek összetevői a bőrön át, valamint belélegezve a véráramba kerülnek, így fejtik ki gyógyító hatásukat.
Fotó: www.mofetta.eu

Hazánkban Mátraderecske az egyetlen hely, ahol gázfeláramlás tapasztalható
A Heves megyei, Egertől harminc kilométerre, a Keleti-Mátra északi oldalán található településen a felszínre törő gáz triász kori karsztvíztároló rétegekből származik, amelyet az Egészségügyi Minisztérium 1999-ben minősített gyógygázzá, és mindössze három éve, hogy hivatalosan is gyógygázfürdő üzemelhet a településen.
Hazánkban az egyetlen gázfeláramlás Mátraderecskén található. A szén-dioxid gáz fürdőterápiás alkalmazása több évezredes múltra tekint vissza. Az itthoni gyógygáz érrendszeri betegségeken segít, valamint reumatológiai kóresetek ellátására, rehabilitációjára használják.

Gyógyvíz és paprikafesztivál Békésben
A Békés megyei, 1500 lakosú Nagybánhegyes százéves fáin túl 1971 óta büszkélkedhet termálvízzel is. A gyógyvíz alkalmas sérülések utókezelésére, lumbágóra, idült gyulladásos mozgásszervi betegségekre, és az ízületek kopásos betegségein is segít. A fürdő mellett egész évben nyitva tartó kempingben találhatunk szállást. Idén ugyan már lecsúsztunk róla, de minden augusztusban paprikafesztivált rendeznek a faluban.

Borozással összekötött bükki gyógyulás
Miután a borsodi kistelepülésen, Bogácson a kénes gyógyvízzel kikúráltuk a bajainkat, érdemes kirándulnunk a környéken: a Bükki Nemzeti Park gazdag madár- és állatvilágában gyönyörködhetünk. A kirándulás után a Bükkaljai Borvidék riolittufába vájt pincéiben a letisztult borokba belehörpinthetünk.

Fotó: www.bogacs.hu

Egy belső és három külső gyógymedence egész évben használható Bogácson
Az itteni kénes és metaborsavtartalmú, szénsavas gyógyvizet az 1950-es években tárták fel, erre épült a település gyógy- és üdülőközpontja. Ez a gyógyvíz hatékonyan segíti elő a reuma, az ízületi és mozgásszervi betegségek, légcsőhurut, nőgyógyászati, egyes gyomor-, epe- és májbetegségek, bőrbetegségek gyógyulását, valamint törések utókezelését.
Kalocsai modern fürdő
Ugyan Kalocsa nem egy isten háta mögötti település, hiszen hallottunk már a dél-alföldi város több száz éves történelméről, a paprikájáról, a kalocsai érsekségről, no és a kalocsai néphímzésről, pingálásról, de a gyógyfürdőjéről eddig még nem. Ezért is vettük fel a listánkra.
Fotó: archív

Bár majd fél évszázada tudták, hogy van gyógyvizük,a kalocsaiak fürdője 2002-ben készült el
A hatvanas évek egyik kutatófúrásnak köszönheti Kalocsa 70 °C hőmérsékletű termálvizét, amely 1003 méter mélyről tör fel. Érdekes, hogy a gyógyfürdőt csak 2002-ben építették fel. Analizálták a víz összetételét. A kútból kitermelt víz hőfoka: 35 °C és ásványianyag-tartalma is igen jelentős. Nátrium-kloridos, bromidos, jodidos kémiai összetételű az akkreditált labor vizsgálatai alapján, így kitűnően alkalmazható elsősorban mozgásszervi, ízületi betegségek kezelésére, gyógyítására.

Horgászás és gyógyfürdőzés
A Fertő tó partján fekszik Hegykő, a Fertő-Hansági Nemzeti Park közvetlen közelében, Soprontól 20 km-re. A falu kellemes klímája mellett a nagy kiterjedésű horgásztó is vonzó lehet a pihenni vágyóknak. A negyven éve felszínre hozott alkáli-hidrogén-karbonátos víz, amelyet 2004-ben minősítettek gyógyvízzé, elsősorban mozgásszervi megbetegedések gyógyítására alkalmas, de bőrgyógyászati, nőgyógyászati, urológiai gyulladások kezelésére is javasolják. Ha gyomorbántalmak gyötrik az embert, és megissza ezt a vizet, valószínűleg megszabadul nyavalyáitól.