Vonatos kirándulások


Egyéni keresés


Kiruccannál valahova hétvégén? Olyan magyarországi városokat mutatunk be neked, amelyeket könnyű vasúttal megközelíteni, és ahol könnyedén el lehet tölteni egy napot akár vagy egy hosszú hétvégét.

Debrecen

A vasútállomásról, amely a Nagyállomás nevet viseli, a Piac utca felé érdemes venni az irányt. Az egykori tehetős kereskedők emlékét az utcában álló színes kereskedőházak őrzik. Ugyancsak az utcáról nyílik a Csonka templom, amely nevét a toronykupola hiánya miatt kapta. A templom helyén már a XVIII. századtól tartottak istentiszteleteket, de az itt álló épületeket nem kímélték az elemek: az egykoron itt magasodó fatemplom leégett, a XX. század elején épített kőtemplom tornyát eredetileg hagymakupola zárta le, amely egy viharban megsérült. Helyreállították ugyan, de a következő vihar ismét kárt tett benne, végül Isten akarata szerint maradt „csonkán”. Azonban ha már Debrecen és templom, akkor a leghíresebb mégis a debreceni református Nagytemplom, amely egyben Debrecen jelképe és a legjellegzetesebb magyarországi klasszicista építmény. Ugyancsak országos hírű épület a Tisza-palota és az Aranybika Hotel, ahol egykor az ország nagyjai szálltak meg.

Kossuth tér, a Református Nagytemplommal (Fotó: Tourinform, 
Debrecen)
A Kossuth tér a református Nagytemplommal (fotó: Tourinform, Debrecen)
Debrecenben nemcsak a városnézésre és a múltidézésre kell időt szánni,  hanem a Botanikus Kertre is amit, a A XIX. század elején a városi tanács a Déri Múzeum helyén, a Pap taván jelölte ki a kert helyét, azonban a tudományegyetem önállósodása folytán a XX. század közepén a füvészkert a Nagyerdőbe „költözött”, az egyetem épülete mögé.

Debreceni Egyetem Botanikus Kertje (Debrecen, Egyetem tér 1.)

Nyitva tartás:
2009. március 16. – november 14.: 8.00–18.00
2009. november 15. – március 15.: 8.00–16.00
Pálmaház: hétfő–szombat: 10.00–12.00, 13.00–15.00, kivéve péntek: 10.00–12.00
Belépőjegy: felnőtt: 400 Ft, diák: 300 Ft.

Jelenleg is az „új” botanikus kert látogatható. A gyűjtemény közel 8 ezer növényfajt mutat be, de a kocsányos tölgy a régi Nagyerdő emlékét idézi.

Tipp: ha beülnél valahova egy sütire vagy kávéra

Kis 
szökőkút (Fotó: Tourinform, Debrecen)
Kis szökőkút (fotó: Tourinform, Debrecen)

Vonat: Budapest (Nyugati pu.)–Debrecen
221 km, menetidő: 2.30–3.00 óra
Teljes árú jegy (2. osztály), egy útra:
• gyorsvonat: 3380 Ft
• IC: 3920 Ft és helyjegyköteles


Gyula

Vármúzeum:
Nyitva tartás: hétfő kivételével 9.00–19.00
Belépőjegy: felnőtt: 1300 Ft, diák: 600 Ft.


Ladics-ház
Nyitva tartás: hétfőn zárva, kedd 14.00–18.00, szerda–szombat 10.00–18.00, vasárnap 10.00– 14.00
Belépőjegy: felnőtt: 600 Ft, kedvezményes: 300 Ft.

A gyulai vár érdekessége, hogy az egyetlen épen maradt sík vidéki téglavár Közép-Európában, ráadásul a várban színház is működik. A vár építését a XV. században Maróti János bán kezdte el, de Corvin János fejezte be. Az utóbbi nevéhez fűződik a kerek ágyútorony, amely később az ő nevét is kapta; a szaknyelv Corvin-bástyának nevezi. A várban némi időt a török is töltött, napjainkban pedig a középkori vár elevenedik meg jelmezek segítségével.
Ugyancsak időutazásra hív a Ladics-ház. Az L alakú földszintes polgári ház a 19. században épült, stílusa barokk. A házban hat korhűen berendezett szoba mutatja be a XIX. és a XX. századi vidéki polgárság életstílusát. Gyula város híres szülötte Erkel Ferenc, akinek szülőháza ma Erkel-emlékmúzeumként működik.
A 
gyulai vár
A gyulai vár


A város múltja elevenedik meg a Százéves cukrászdában (Erkel tér 1.) is, amely 1840-ben nyitott, és Gyula első cukrászdája volt. Ma cukrászmúzeumként üzemel, és szerencsére tömegével őrizte meg a cukrászeszközöket.

5 tipp vonatos kiránduláshoz


Gyulára azonban nem szabad úgy menni, hogy az ember nem visz fürdőruhát. A várfürdő termálvize igen kedvelt, és érdekessége nemcsak a víz összetételéből adódik, hanem egy fa folytán, amelynek árnyékában a városi legenda szerint Erkel a Bánk bán operát komponálta.
Erkel-ház (Fotó: Tourinform Gyula)
Erkel-ház (Fotó: Tourinform Gyula)


Vonat: Budapest (Nyugati és Keleti pu.)–Gyula
212 km, menetidő: 2.45–3.45 óra
Teljes árú jegy (2. osztály) egy útra:
• gyorsvonat: 3160 Ft
• IC: 3560 Ft és pótjegykötelesPécs

Csontváry Múzeum
Cím: Pécs, Janus Pannonius u. 11.

A nyolc világörökségi védelem alatt álló magyarországi kincs közül az egyik: a pécsi ókeresztény sírkamrák. A IV. századi ókeresztény sírkamrák kultúrtörténeti jelentősége felbecsülhetetlen. A feltárt épületegyüttes részletesen szemlélteti a római provinciák kora keresztényi temetkezési szokásait és építészetét. Pécs történelme igencsak gazdag, a római keresztényeken kívül a törökök is hagytak épített emlékeket. A dzsámi és a minaret ma már Pécs jelképei közé tartozik, akárcsak a székesegyház. A vasútállomás elég messze van a város központjaként számon tartott Széchenyi tértől, ráadásul az út gyalog nem túl látványos, ezért érdemes buszra szállni.
A teret bármelyik oldalról nézzük, pécsi képeslapokat idéz. A dzsámi gyakran eltereli a figyelmet a Zsolnay-kútról, amelyet Zsolnay Vilmos készített 1900-ban. Pécs számos érdekes múzeummal büszkélkedhet, ám a Káptalan utcában (Múzeum utca) jelenleg teljes rekonstrukció zajlik, ezért csak két múzeum látogatható: a Zsolnay és a Csontváry Múzeum. Valamennyi kiállítás a PÉCS2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében kerül felújításra, és jövő év tavaszán nyílik meg újra.

5 tipp vonatos kiránduláshoz


Vonat: Budapest–Pécs
228 km, menetidő: 2.50 óra
• Teljes árú jegy (2. osztály) egy útra:
• IC: 3740 Ft és helyjegyköteles vagy 3780 Ft és pótjegyköteles


Szolnok

Szolnok az Alföld közepén, a Tisza partján, a Zagyva torkolatánál fekszik. Bár a város történelme igen viharos, anno volt itt jelentős sóhivatal, állomásozott itt török, és minden szabadságharcból és forradalomból kivették a részüket a város lakói, a várost mégsem csak épített kincseiért érdemes felkeresni. Persze érdemes megnézni Szolnok minden templomát és a zsinagógáját, no meg a híres víztornyot és az egykori árkádos vásárteret, amely most Kossuth Lajos tér, azonban a természet is igazi érdekességeket tartogat.

Szolnok, Kossuth tér (Fotó: Tourinform Szolnok)
Szolnok, Kossuth tér (Fotó: Tourinform Szolnok)


A tiszavirágzás és a molnárfecsketelep a város legjelentősebb természeti értéke és vonzereje. A régi belvárosi házak erkélyei alá a molnárfecskék fészkeket építettek, de a szolnokiak megtalálták a módját, hogy kellemesen éljenek együtt a fecskékkel. Tálakat tettek a fészkek alá, így az embereket nem zavarják a madarak, a madarak pedig boldogan költhetnek. A fecskék (is) szeretnek Szolnokon lenni, mert a Zagyva és a Tisza partjainál rengeteg „finom falat”, azaz rovar él.

Tiszavirágzás (Fotó: Tourinform Szolnok)
Tiszavirágzás (Fotó: Tourinform Szolnok)


Ugyancsak a Tiszához kapcsolódik a másik látványosság, a tiszavirágzás (igaz, a legközelebbi jelenségre sajnos jövő augusztusig még várnod kell), amikor a kérészek násztáncukat lejtik. A Tisza partján található a Szolnoki Művésztelep is, amely több mint 100 éves, és Magyarország legrégebbi művésztelepe. A Kert Galériában kortárs művészek kiállítása látható.

Van még egy érvünk Szolnok mellett - ha a pároddal mész, semmiképp ne hagyjátok ki a Magyar Repüléstörténeti Múzeumot, hiszem hazánkban ez a legnagyobb katonai repülőgép gyűjtemény, ahol polgári, rendőrségi, vízügyi és sport repülők is alaposan szemügyre vehetők. Itt sorakoznak a Magyarországon rendszerben állt helikopterek, sugárhajtású és légcsavaros, vadász és csapásmérő, kiképző és gyakorlógépek, és a "másik oldalon" harcolt Starfighter és Hunter. Az arzenált gazdagítja, egy IL-2-es gép, amelyik a II. világháborúban a Balatonba zuhant.


A 
Repüléstörténeti Múzeum madártávlatból (Fotó: Tourinform Szolnok)
A Repüléstörténeti Múzeum madártávlatból (Fotó: Tourinform Szolnok)

Ha megéheztél - kávézótipp: Mood Cafe »

Vonat: Budapest–Szolnok
100 km, menetidő: 1.14–1.54 óra
Teljes árú jegy (2. osztály) egy útra:
• gyorsvonat: 1590 Ft
• IC: 2130 Ft és helyjegyköteles


Győr

A rómaiak Arrabonának nevezték, napjainkban az egyik legtöbb látnivalót rejtő város. A vasútállomás közelében a városháza fehér-szürke épülete „kastélyként” uralja a sétálóutca elejét. A belvárosban, a Széchenyi tér környékén szinte minden régi háznak története van: az egyikben Napóleon töltött egy éjszakát, a másikban Kovács Margit-gyűjteményt őriznek, a harmadikban egykor a városháza működött. A régi győri házak jellegzetessége a sarokerkély. A régi városrész mellett a Káptalan-domb, a bazilika, a püspöki vár és palota, valamint a „folyó másik partján” az egyetemi negyed színezi a város képét. A belvárosi szobrok skálája igen széles, a régi Szentháromság-szobortól az egyetemnél látható és a diákélet szerves részévé vált sárkányrepülő fiún át az alig 10 éves A csónakos szoborig.

Győr belvárosának szinte minden utcáján végig kell sétálni, némelyiken többször is, hogy minden apró részletet megfigyelhessünk, de nem szabad megállni a házsor végénél, tovább kell menni a töltésen, hogy a Rába holtága megmutathassa minden szépségét. Győrben annyi a látnivaló, hogy akár egy hosszú hétvégét is érdemes ott eltölteni, és ha már ott vagyunk, akkor meg kell nézni a híres Győri Balettet, és ki kell próbálni a gyógyfürdőt is.Vonat: Budapest–Győr 131 km, menetidő: 1.26–2.02 óra
Teljes árú jegy (2. osztály) egy útra:
• gyorsvonat: 2040 Ft
• IC: 2700 Ft és helyjegyköteles