Magyarország Nemzeti parkjai


Egyéni keresés

Barangolás Magyarország nemzeti parkjaiban
 
Magyarországon harminc évvel ezelőtt még egyetlen nemzeti park sem volt és óriási erőfeszítések árán sikerült 1973-ban létrehozni az elsőt, a Hortobágyi Nemzeti Park után a következő évtizedben pedig további kilencet. Aggtelek, Balaton-felvidék, Bükk, Duna-Dráva, Duna-Ipoly, Fertő-Hanság, Hortobágy, Kiskunság, Körös-Maros, Őrség nemcsak kultúránk része, de egyben féltett kincsünk is.Bükki Nemzeti Park
A Bükk-hegységben a Magyarországon nyíló kb. 3500 nyilvántartott barlangnak több mint negyede található. Ugyanitt található az ország 10 legmélyebb barlangjából 6 db. Szintén a Bükk-hegységben található leghosszabb és legmélyebb barlang is, a fokozottan védett István-lápai-barlang, kb. 6700 m hosszal, és 254 m mélységgel.
Forrás: nemzetipark.gov.hu
Összesen négy barlangot építettek ki a turisták számára, tehát az ország 11 látogatható barlangja közül négy - az Anna-, Diósgyőr-tapolcai-, a Miskolc-tapolcai-tavas-, Szent István barlang - itt nyílik.
Kedvelt program a bükki Ősemberbarlang-túra, amely valójában egy körtúra a Lillafüred környéki ősrégészeti szempontból jelentős barlangokhoz.
A túra útvonala: Miskolc, Herman Ottó Emlékpark - Kecske-lyuk-barlang - Büdöspest-barlang - Felsőforrási-barlang - Szeleta-barlang irányában halad. Találkozási pont a miskolci Herman Ottó Emlékpark főbejárata szokott lenni. A túra egész napos programnak is megfelel, mert időtartama 6 óra.


Duna-Dráva Nemzeti Park
A területet főleg a világhírű Gemenc miatt vált ismertté. Állatvilágának kiemelkedő értékei a védett jégmadár, a fokozattan védett rétisas, fekete gólya és kerecsen sólyom. Gyakoriak a nagyvadak: gímszarvas, dámvad, vaddisznó, ezért a Gemenc mindmáig nemcsak az ország, de egyben Európa egyik legjelentősebb vadászterülete.
A festői szépségű, háborítatlan táj pedig az idegenforgalom számára is nyitott. Négy tanösvénye közül talán a Szekszárd-Bárányfoki Tanösvény a legszebb. Szekszárdtól keletre a gemenci erdei vasút végállomása körül kialakított sétaúton tekinthetik meg a turisták a jellegzetes ártéri és ártéri-erdei élőhelyek, élővilágát. Az ártereket sokan kenuval fedezik fel.
Forrás: nemzetipark.gov.hu
Erre a legjobb tanösvény a Rezéti-Holt-Duna túra, ahol a vidék vízi világát ismerhetik meg a látogatók. A mellékág látványos, háborítatlan szakaszán a turisták csendesen merítik az evezőt a vízbe, mert az ártéren, akár fürdőző állatokat is láthatnak.
Szakvezetés is kérhető a gyalogos tanösvény túrákra valamint a kenutúrákra, melynek ára
3-4 órára - 20 főig 6000 Ft/csoport, 20 fő felett 300 Ft/fő, egész napos túrára - 20 főig 12000 Ft/csoport, 20 fő felett 600 Ft/fő.


Duna-Ipoly Nemzeti Park
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Természeti értékeit a Pilis- a Visegrádi- és a Börzsöny-hegység, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakasza és a Szentendrei-sziget egyes területei jelentik.
A térség egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek, és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló az országban.
Remek kirándulásnak ígérkeznek a park területén található tájházak látogatása, mint amilyen az Ócsai és- Turján tájház és az Ágasház. A Turján parasztház tisztaszobájában egyszerre 40 fő befogadására alkalmas oktatóterem létesült. Ebben audiovizuális eszközök segítségével lehet természettudományi képzéseket, kihelyezett biológiaórákat, és különféle előadásokat tartani.
Forrás: nemzetipark.gov.hu
A falakon fotókiállítás, térképek, domborzatmodell segíti a környék tájjellegének és értékeinek megismerését. Szintén ezt a célt szolgálja turjáni tanösvény, amely az ócsai lápvidék fokozottan védett területére vezet. Ide csak szakvezetővel léphetünk be. A túra a tájháztól indul és a Madárvártában ér véget, melynek során többek között megismerkedhetnek a kirándulók a kiszáradó láprétekkel, a magaskórós és zsombékos területekkel, valamint a nyílt vizű Turján élővilágával.
A vezetett túrák ára: 3200-4400 forint.


Fertő-Hansági Nemzeti Park
A Fertő-Hanság vidékén egész évben rengeteg program várja a látogatókat. Az Október 6-án reggel 8 és 11 óra között tartandó Nemzetközi Madármegfigyelő Napra például már most érdemes jelentkezni, nemcsak a színvonalas túravezetés és a különleges élmény miatt, hanem azért is, mert a nemzeti park területén található fogadókban igen olcsón 1-2000 forintért is megszállhatunk éjszakánként.
A madármegfigyelések helyszínei a Fertő szikes tó, a Nyirkai-Hany, a Győr-Gyirmót madármegfigyelő torony, illetve a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet területe.
Fertőrákos Püspöki-kőfejtő egy másik kedvelt program. Itt már a rómaiak is beüzemeltek egy kőfejtőt, ami egészen 1948-ig működött. Innen bányászták többek közt a bécsi városháza és a Stephansdom, építőanyagát is.
Forrás: nemzetipark.gov.hu
A kőfejtő és környéke kiemelkedő jelentőségű és egyedülálló geológiai, őslénytani, botanikai és kultúrtörténeti értékek őrzője. A botanikai ritkaságnak számító sziklai mellett olyan különleges értékek is megtalálhatók itt, mint az osztrák zsálya vagy a szirti ibolya.  Ezt a változatos környezetet és élővilágot egy új, a sziklai bengéről elnevezett tanösvény mutatja be a kirándulóknak.


Hortobágyi Nemzeti Park
A hortobágyi pusztákon kora ősszel szintén a madárvonulás a legkedveltebb program. Magyarország egyik leglátogatottabb és legismertebb nemzeti parkjában október 13-án 14-én 19-én és 20-án a nemzeti park bemutatása után érdekes információkkal szolgálnak a park szakemberi az európai hírű madár-és daruvonulásról, majd a turisták saját szemükkel is megnézhetik a páratlan természeti jelenséget, a daruvonulást.
A szakirodalom szerint a vonuló darvak napközben a nemzeti parkot övező mezőgazdasági területeken táplálkoznak. Késő délutántól gyülekeznek újra a pusztán, ahonnan naplemente idején nagy csapatokban húznak a hortobágyi halastavak irányába, ahol az éjszakát töltik.
A nemzeti park honlapjának beszámolója szerint a Finnországból szeptember második felében érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig a Magyarországon maradnak, majd Szicílián, illetve a Boszporuszon keresztül jutnak el észak-afrikai, tunéziai, szudáni telelő területeikre.
Forrás: nemzetipark.gov.hu
A Hortobágyon átvonuló darvak száma másfél évtized alatt néhány ezerről 50 -60 ezerre nőtt. Az eget betöltő hangos darucsapatok látványa minden szemlélő számára felejthetetlen élményt nyújt.
A programára mindössze 1500 forint, de a túrán csak előzetes bejelentkezéssel lehet részt venni.


Aggteleki Nemzeti Park
Az Aggteleki az egyik legváltozatosabb programmal kecsegtető nemzeti parkunk, ahol nemcsak extrém lámpás barlangtúrára, lóhátas kirándulásra mehetünk, de erdei pikniken és bringás ökotúrán is részt vehetünk, sőt aktívan segíthetjük a természetvédelmi szakemberek és kutatók munkáját. Az Aggteleki Nemzeti park területén ugyanis meglehet, hogy farkast is látunk.
A karsztvidéken nem csupán a nemzeti park területén található sziklás rétek, mély és hűvös szurdokvölgyek varázsolják el a kirándulókat, hanem a páratlan szépségű és gazdagságú barlangvilág is igen különleges.
Forrás: nemzetipark.gov.hu
Az előzetes bejelentkezéssel induló  barlangtúrák közül a Kossuth-barlang bír  az egyik legnehezebb útvonallal A részvevők alsó korhatára 14 év. Itt nemcsak lámpát, de sisakot is biztosítanak a bejáratnál. A túrához mászó készség és jó kondíció elengedhetetlen, csakúgy, mint a vízhatlan ruha és cipő.
A Kossuth-barlangot erőteljes formakincsek teszik különösen értékessé: Szélkőoszlopok és tarajok mellett vezet a túra útvonala, egészen a Nagy-tóig, ahol függesztett drótkötélhídon haladhatnak keresztül a látogatók egészen a Reménytelen-szifon taváig.
Jegyár: 4200-7000 forint


Balaton-felvidéki Nemzeti Park
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén újonnan létrehozott Bakony-Balaton Geopark mintegy 1600 négyzetkilométeres területén számtalan egynapos túralehetőség kínálkozik.
Csupán véletlenszerűen válogatva ezek közül érdemes kiemelni a Bakony területén a Cuha-völgyet, a cseszneki vár alatt húzódó Kőmosó-szurdokot, a Római-fürdő látványos sziklaszorosát (Bakonynána), az úrkúti őskarsztot, és a Kab-hegy különleges hangulatú bazaltkarsztját.
Forrás: nemzetipark.gov.hu
A Balaton-felvidéken a tihanyi Lóczy Lajos tanösvény, a szigligeti Kamon-kő tanösvény, a Kékkútról induló Theodora tanösvény is szintén nyújt információkat a földtani érdekességek iránt érdeklődő túrázók számára. Ne feledkezzünk meg a Tapolcai-medence gyönyörű tanúhegyeiről vagy éppen a Monoszló határában található Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyről sem, amely a szélrózsa minden irányából gyalogosan is megközelíthető jelzett turistaösvényeken.
A legkisebbek kedvelt programja a Káli medencében található salföldi major, ahol őshonos magyar jószágokat tartanak tradicionális takarmányozási és állattartási módszerekkel, igen kellemes körülmények között. A gyerekek segíthetnek a ház körül, állatokat simogathatnak és etethetnek.
A 30-as korosztálynak ugyanilyen örömet okoz fekete István Tüskevár című regénye alapján készült film helyszínének felfedezése. A Diás szigeten még ma is áll Matula-kunyhó. ami ugyan csak nyár végéig látogatható, de érdemes észben tartani ezt a programlehetőséget, mert májustól minden kedden és csütörtökön újra indulnak a csoportok.


Körös-Maros Nemzeti Park
Ártéri erdőkön és gyepeken, a valamikori Nagy- és Kis-sárrét ősmocsarainak maradványain, az Alföldre jellemző szikes pusztákon és a térség hajdani természeti képét őrző erdőssztyeppeken, löszgyepek töredékfoltjain található Körös-Maros Nemzeti Parkban, olyan ritka állatfajokkal találkozhatunk, mint a réti héja, a böjti réce, a bíbic, a földi kutya, a gulipán, és a réti sas.
Forrás: nemzetipark.gov.hu
A Szarvasi Arborétum ma öt fás növénygyűjteményt gondoz 82 hektár területen. A fás növénygyűjteményben közel 1. 600 fa- és cserjefaj, illetve -fajta és fajtaváltozat található. Ebből 1. 200 a lomblevelűek száma (1100 lombhullató, 100 örökzöld), 400 a fenyőféléké, zömmel örökzöldek, mindössze hét a tűhullató fajok száma.
Az Arborétum alapvető értékei, a fák és a cserjék mellett 250 honos és 52 telepített lágyszárú növényfaj és 211 kalapos gomba található a területen.
A nemzeti park területén 5 tanösvény közül választhatunk, attól függően, hogy ártéri erdőségre, gyepek élővilágára, a Holt-Sebes-Körös vidékére, vagy a szikes puszta élővilágára vagyunk kíváncsiak.


Kiskunsági Nemzeti Park
A védett területek kiterjedése több mint 76. 000 hektár, amely magába foglalja az úgynevezett, ex-lege területeket: a szikes tavakat, lápokat, mocsarakat és kunhalmokat is. A térség fő vonzerejét a pusztai állattartás és a tanyasi gazdálkodás hagyományaira épülő turizmus jelenti.
A környékben számos lovas tanya található, ahol a laza talajú terep kiválóan alkalmas túralovaglásra.
A puszta állatvilágának kiemelkedő értéke a nagy testű pusztai madár, a túzok, amelynek legnagyobb hazai állománya ezen a területen él. A szikes gyepeken az ősi magyar háziállatfajták külterjes tartása ma is jellemző és érdekes látványosság. Apaj közelében tartják az Alföld legnagyobb szürke marha állományát, amit szintén láthatnak a látogatók.
A terület északi részén levő mesterséges vízállások és csatornák szintén gazdag madárvilággal rendelkeznek. A kötött futóhomokos területen manapság a legnagyobb ökológiai probléma az állandósult vízhiány, melyet a kiszáradt szikes tavak jól példáznak.


Őrségi Nemzeti Park
Hivatalosan az Őrségi Nemzeti Park magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó szabályozatlan völgyét,- vagyis a Belső-őrséget-, és a Szent György-völgy környékét. Összesen 44 település határát öleli fel, közel 44000 hektáron.
A terület érdekessége, hogy éghajlata átmenetet képez a Dunántúl és az Alpok között, de déli mediterrán elemek is éreztetik itt hatásukat. Így alakult ki a kedvező, úgynevezett. Szubalpin klíma.
A nemzeti parkban legalább ötféle kerékpártúra között válogathatunk, amellyek hossza 14 és 52 kilométer között változik. Igaz kiépített kerékpárutak nincsenek, azonban az alsóbbrendű utakon a csekély járműforgalom miatt ideális útvonalon haladhatunk. A turisták megismerkedhetnek a fajvédelmi programokkal az élőhely fenntartás lehetőségeivel, a táj kultúrtörténeti és természeti szépségeivel.
A nemzeti park egyik legkedveltebb programja az október 13-án megrendezendő IV. Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál. A turisták megismerkedhetnek a tök helyi kultuszával, megtekinthetik a méretes tökcsodákat, közben tökből készült ételspecialitásokat kóstolhatnak.A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://origo.hu/utazas/20070927-barangolas-magyarorszag-nemzeti-parkjaiban.html