Napimádók paradicsoma A hely, ami „veri” a napfényes Kaliforniát!

Európa délnyugati csücskében vagyunk A tengerpart és a Serra de Monchique-hegység csúcsai közötti dombvidék buja zöldjében szőlőskertek, narancs- és olajfaligetek váltakoznak. Köztük hangulatos falvak és városkák, a rómaiak, a föníciaiak és a mórok idejéből maradt emlékekkel. Ez itt Algarve, Portugália tíz történelmi tartománya közül a legdélibb.  



Picture

A hely, ami „veri” a napfényes Kaliforniát! Már ami a napsütést illeti. Évi háromezer napsütéses órájával (ez több, mint a kaliforniai!) Európa legnapfényesebb tája. Egyben a legromantikusabb is, ahol aranyszínben fürdik a tengerpart, az öblökben vakítóan fehér halászfalvak tapadnak a dombok üde zöldjéhez. A türkizkék vízből okkersárga sziklák meredeznek, melyeket évmilliók során tornyokká, kapukká vagy barlanglabirintusokká formált a tenger.


Picture
Anno az egész Ibériai-félszigetet a mórok uralták, és ez a tartomány maradt legtovább a befolyásuk alatt. Miután 1248-ban sikerült kiűzni őket, a portugál uralkodókat még sokáig úgy hívták, hogy Portugália királya és egyben Algarve fejedelme. Az itteni építészetet egyértelműen az arab hatás jellemzi mind a mai napig. A jellegzetes hófehér házak és a tetőn uralkodó gyönyörűen „csipkézett” kémények a berber és mór időket idézik.

PictureA tartomány állandó lakossága mintegy 410 ezer fő, a nyári turisztikai szezon csúcsán azonban milliósra duzzad az itt lakók száma. 16 városa (a legjelentősebbek: Faro, Lagos, Olhão, Tavira, Portimão és Silves) nyaranta – nem túlzás – 10 millió turistát fogad. Több mint száz strandja (praia) közül 46 elnyerte a legtisztább vizű, biztonsági, higiéniai és kényelmi feltételeknek egyaránt megfelelő strandoknak járó (Blue Flag) minősítést.
  
Algarve tengerpartja a legmenőbb partszakasz Portugáliában. Strandok, öblök sokaságából lehet válogatni. Van mindenféle: homokos, aprókavicsos, sziklákkal szabdalt. Remek a térség klímája, mert bár közel van az afrikai partokhoz, a nyár kellemesen meleg, nincs elviselhetetlen forróság. Télen pedig, az itthoni lágy tavasz hőmérsékletére lehet számítani.


Picture Errefelé nincsenek fizetős strandok. A szabad strandok hosszan elnyúló partjai hol homokos, hol sziklákkal szabdaltak, itt-ott barlangokat rejtenek, másutt zegzugosak, ahol a lagúnák olyanok, mint egy-egy gondosan ápolt belső kert. A portugálok legkedveltebb üdülőövezetét jó ideje felfedezték maguknak már a külföldiek is, a világ minden részéről özönlenek a turisták.

PictureA tartomány egyik fő természeti látványossága a Szent Vince-fok (Cabo da São Vicente), Európa délnyugati csücske (a középkori „világvége”), a hatalmas sziklafal tetején álló világítótoronnyal, amelynek fénye 90 kilométer messzeségből is észlelhető.

Nem kevésbé látványos a 170 km²-es Ria Formosa, a Manta Rota és Vale do Lobo között 60 km hosszan húzódó part menti lagúna aranyló dűnéivel, homokpadjaival, csillámló vizű tavaival és elképesztően gazdag növény- és állatvilágával.

Picture  
Ponta de Piedade - okkersárga homokkőrengeteg. A tenger ugyan megpróbálta uralma alá hajtani, de a homokkő sziklák ellenálltak. Ennek a sok évezredes harcnak az eredménye a páratlan szépségű partszakasz, ahol fantasztikus sziklaképződményeket, s közöttük megbúvó apró, homokos öblöket csodálhatunk meg.


Picture

Portugália vezető tengerparti nyaralóhelye a 40.000 lakosú Faro, mely az ország kontinentális részének legdélebbre fekvő városa, egyben Algarve tartomány központja. Faro központi része nagyon emberi léptékű, ahol számtalan utca el van zárva az autós közlekedés elől. Leghíresebb strandja a Praia de Faro. A települést a tengertől óriási homokpadok füzére védelmezi, melynek legdélebbi pontján világítótorony magasodik 


PictureA tartományba látogatóknak érdemes időt szakítani a középkori városfallal határolt Lagosra, a térség leglátogatottabb üdülővárosára, és a déli partvidék legnyugatibb településnek számító Sagres városára, melynek fő látványossága a Fortalaza de Sagres nevezetű erőd, Tengerész Henrik egykori lakhelye.

Sokak szerint a déli tengerparti Algarve térsége külön világ Portugálián belül. Más ritmusa van itt az életnek. Az enyhe, kellemes éghajlaton, közel az óceánhoz az emberek is kiegyensúlyozottak, nyíltak és könnyedek. Ami számukra a legfontosabb, az a szenvedély. Vonzalmuk a természethez, az óceánhoz, vagy ahogy az ételeket és az italokat fogyasztják, ahogy élvezik az életet, ahogy szerelembe esnek, mind-mind hihetetlen szenvedéllyel véghezvitt cselekedetek. Szerintük a romantika mindenki számára, legyen az férfi vagy nő, fiatal vagy idős, egyaránt az öröm forrása. Tudják, hogy az életet élvezni kell: a lassú, ráérős ebédek, a délutáni lustálkodás szerintük mind a boldog élet velejárói.

Kollát Gyula

                                                                                                             Forrás még több szép képpel: 
http://szepvilagunk.weebly.com