Kvarner-öböl az Adria tenger gyöngyszeme






A Kvarner-öböl az Adriai-tenger egy része, amely az Isztriai-félsziget, a szárazföld és számos kisebb-nagyobb sziget között helyezkedik el, és Horvátország területéhez tartozik. 


A Kvarner-öböl egyik legvonzóbb tulajdonsága a magyarok számára a nyaralásuk tervezésekor, hogy autóval gyorsan és könnyen megközelíthető. A térségen belüli célpont megválasztásánál azonban felmerül a dilemma, hogy az ember szigetet válasszon vagy szárazföldet. A sziget választása mellett szól, hogy érdekesebb, izgalmasabb egy szigeten eltölteni a szabadságunkat, és a strandok is szebbek ott.



A szárazföldön lévő parti települések mellett szól, hogy a közelebbi-távolabbi kirándulásokat és programokat könnyebben, rugalmasabban lehet kialakítani, mert például nem kell kalkulálni a kompozás időigényességével. 

A Kvarner-öböl szigetei közül - egyesek szerint – a Krk- és a Rab-szigetek a legnépszerűbbek. Losinj és Cres például a magyarok között kevésbé ismertek és látogatottak, eltekintve attól, hogy Mali Lošinj közismertségnek örvend.

A Kvarner-öböl egyik legvonzóbb tulajdonsága a magyarok számára a nyaralásuk tervezésekor, hogy autóval gyorsan és könnyen megközelíthető. A térségen belüli célpont megválasztásánál azonban felmerül a dilemma, hogy az ember szigetet válasszon vagy szárazföldet. 

A sziget választása mellett szól, hogy érdekesebb, izgalmasabb egy szigeten eltölteni a szabadságunkat, és a strandok is szebbek ott. A szárazföldön lévő parti települések mellett szól, hogy a közelebbi-távolabbi kirándulásokat és programokat könnyebben, rugalmasabban lehet kialakítani, mert például nem kell kalkulálni a kompozás időigényességével.

A Kvarner-öböl igen mély, ami lehetővé teszi, hogy a rijekai kikötőt még a legnagyobb tengeri tankhajók is használhassák.


A Krk-szigetre ível az 1980-ban a világ legnagyobb támaszközű ívhídjának számító Krki híd, ma már csak Európában őrzi elsőségét, a második a világon.