A Szalajka-völgy kincse: Fátyol-vízesés









Hazánk egyik legkiemelkedőbb természeti képződményét, a Fátyol-vízesést az Egertől harminc kilométerre fekvő Szilvásváradon, a Szalajka-völgyben csodálhatod meg. A vízesést a tőle mintegy ötszáz méterrel feljebb felszínre törő Szalajka-forrás, a Bükk egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrása táplálja

Nevét egyesek szerint a vízpermet jellegzetes, fehér fátyláról, mások szerint a fehér, csipkéhez hasonlóan mintás mésztufáról kapta.



A Szilvásvárad fölött húzódó Szalajka-völgy számos különleges látnivalót tudhat a magáénak, minek köszönhetően nem véletlenül számít hazánk egyik legszebb és legnépszerűbb kirándulóhelyének 






A vízesés jellegzetes lépcsőformáját a természet alkotta: a földtörténeti korok folyamán a Szalajka-völgy összeszűkülő részén a forrásból induló patak vízéből kicsapódott a kalcium-karbonát, mésztufa-gátakat képezve ezzel. Ezek a kis teraszok alkotják a csodálatos természeti forma 18 lépcsőfokát, melyek összesen 17 méteren húzódnak. A vízesés nevét a csipkemintázatra emlékeztető mésztufa, illetve a mésztufa-gátak által megtört, fátyolosan lezúduló víztömeg ihlette.  . A Szalajka-patakot karsztforrások  táplálják.    





Bár kétségtelenül a Fátyol-vízesés a Szalajka-völgy igazi gyöngyszeme, még rengeteg különleges természeti kincset rejt e táj, melyek miatt érdemes idelátogatnod. A völgybe vezető úton elindulhatsz gyalog is, de érdemes kipróbálni a hangulatos erdei kisvasutat, melyről gyönyörű látvány tárul eléd menet közben is.



 A vasút végállomása a Gloriette-tisztás. A szivárványos és sebes pisztrángokat a túraút mellett csordogáló Szalajka-patak és a pisztrángos tavak kristálytiszta vize rejti.






A vadasparkban a bükki erdő néhány jellegzetes vadállatát csodálhatod meg, például a muflont vagy az őzet, de az erdészeti múzeumban is sok mindent megtudhatsz a helyi állatvilágról.