4 lélegzetelállitó akvárium

Egy igazán jó akváriumban nemcsak a titokzatos tengeri lényekben gyönyörködhetünk, de számos izgalmas kalandban lehet részünk. Bemutatjuk Európa négy legjobb akváriumát.

 

Grand Aquarium – Saint-Malo, Franciaország

A bájos tengerparti városka külvárosában épült hatalmas akvárium egyedülálló egész Európában. Egyrészt nagyon sok, izgalmas, olykor meghökkentő kalandot kínál, másrészt nagyon ügyesen és szórakoztató módon mutatja be a száraznak hitt tudományos ismereteket. A park egyik különlegessége, hogy a látogatóknak lehetőségük van a tengeri élőlények közé merülni a Nautibusnak keresztelt, virtuális tengeri világban. Itt nem számítógépes szimulációról van szó, hanem valódi utazásról egy óriási, halakkal és egyéb vízi élőlényekkel teli tartályban, miközben egy, a víz alá merülő kapszulában ülve folyamatosan kapcsolatban vagyunk Nemo kapitánnyal.
Az akvárium másik nevezetessége a hatalmas, cápákkal teli, 360°-os panorámamedence, ahol akár tatamin fekve is csodálhatjuk a körülöttünk lomhán úszkáló, három méternél is nagyobb óriási ragadozókat és tengeri teknősöket. Aki teljes relaxációra vágyik, akár egy éjszakát is eltölthet az éhes ragadozók között – igaz, meglehetősen borsos áron.
3+1 lélegzetelállító akvárium
A panorámamedencében körbe-körbe úszkálnak a cápák

3+1 lélegzetelállító akvárium
A legtöbbünkben benne él a vágy, hogy megérinthessen egy cápát, ami ebben az oceanáriumban egyáltalán nem lehetetlen. 120 négyzetméteres cápasimogató várja a kicsiket és nagyokat, ahol barátságos ráják éhezik a vakargatást, és ha ügyes és fürge az ember, akkor akár egy méteres cápa érdes bőrének érintését is megérezheti. Felejthetetlen élmény!

Persze rengeteg medence, akvárium és tartály van tele különlegesebbnél különlegesebb sós és édesvízi állatokkal, és akár hosszú órákon át tanulmányozhatjuk őket. 

3+1 lélegzetelállító akvárium
Az egyik legkülönlegesebb terem – véleményünk szerint – azonban nem a legnagyobb halakat mutatja be, hanem épp ellenkezőleg, az új tengeri élet létrejöttét. Fantasztikus látni a cápatojásban nevelkedő apró kis cápalit, a pár centis kisráját, a sok-sok apró csikóhalat. A kicsik számára is az egyik legizgalmasabb hely a kutatólaboratóriumnak felépített keltető.
Az egyik legizgalmasabb látnivaló a laboratórium (fotó: Sz. Zs.)

Cím: Avenue du Général Patton, Saint-Malo
A Grand Aquarium honlapja: www.aquarium-st-malo.com »


          Oceanográfiai Múzeum – Monaco

Monaco egyik legnépszerűbb látványossága a világhíres Oceanográfiai Múzeum, mely létrejöttét I. Albert megszállott tengerkutatói munkásságának köszönheti. A „tudós herceg” tudományos tevékenységének eredményeit 1910 óta a 85 méterrel a tenger fölé emelt különleges múzeumban tekinthetjük meg. Nemzetközi hírnevet a létesítmény egykori igazgatója, Jean-Yves Cousteau, a híres tengerkutató több évtizedes munkássága alatt szerzett, s mára több mint száz akváriumban 4000 tengeri állat és kétszáz halfajta éldegél benne.
Monaco - akvárium (Fotó: Sz.D.)
Monaco – akvárium (fotó: Sz. D.)

A többszintes múzeum legalsó szintjén lévő akváriumban a Földközi-tenger színes élővilágát csodálhatjuk meg. Láthatunk itt többek között különféle halakat, tengericsillagokat, csikóhalat, sőt még cápákat is. A legöregebb állatok, a teknősök külön medencében úszkálva töltik napjaikat. A középső szinten található monumentális kiállítóteremben kitömött állatok, csontvázak, hajómodellek, bálnacsontvázak és búvárfelszerelések sorakoznak. Az egyik legérdekesebb látnivalót minden bizonnyal a mennyezetről lecsüngő bálnacsontváz szolgáltatja. Az épület tetején kialakított kávézóban is érdemes elidőzni egy kicsit, ugyanis az innen elénk táruló, tengerre nyíló panoráma önmagában is felejthetetlen élményt nyújt.

3+1 lélegzetelállító akvárium
Bálnacsontváz – Monaco (fotó: Sz. Zs.)

Cím: Avenue Saint-Martin, Monaco
Bővebb információ: www.oceano.mc »


    L’Aquàrium – Barcelona, Spanyolország

Barcelona egyik legkitűnőbb pihenőövezetében, a csodálatos Port Vell központi részén található a Maremagnum, a régi rakparton kialakított szabadidős és szórakoztatóközpont számos üzlettel és étteremmel „fűszerezve”, de itt kapott helyet a mediterrán tengeri életet bemutató, világszínvonalú L’Aquàrium de Barcelona, valamint a vadon életéről szóló háromdimenziós filmeket sugárzó óriásképernyős mozi, az IMAX is.
3+1 lélegzetelállító akvárium
Cápaalagút


A Földközi-tenger különleges állat- és növényvilágát felvonultató akvárium szinte az egész világon egyedülálló a mediterrán világot bemutató akváriumok sorában. A 35 különböző tartállyal rendelkező óriási gyűjteményben valójában egy hatalmas, föld alatti labirintusrendszerbe csöppen a látogató, ahol az akváriumok között különböző járatok kanyarognak, és átlátszó csőrendszerek kacskaringóznak a fejünk felett úszkáló, cápáktól hemzsegő medencék alatt. Az akvárium a trópusi tengerek színpompás világával is megismerteti a látogatókat a korallzátonyok tarka világát bemutató trópusi medencéken keresztül.
Cím: Moll d’Espanya del Port Vell, Barcelona
Bővebb információ: www.aquariumbcn.com »






A Tenger Háza – Haus der Meeres, Bécs, Ausztria

Fotó: Sz. Zs.
Fotó: Sz.Zs.Bécsbe szerencsére könnyebben eljuthatunk, mint Spanyol- vagy Franciaországba – akár remek hétvégi programot szervezhetünk a Tenger Házába. A már külsőre is figyelemre méltó épületet (egy második világháborús légvédelmi állásban alakították ki) Bécs belvárosában találod, a Mariahilfer Strasséról lekanyarodva, az Esterházy park közepén. A zord külső azonban ne tévesszen meg senkit – az épületet belülről teljesen felújították.

A négyemeletes kiállítás kicsiket és nagyokat egyaránt le fog nyűgözni – megismerkedhetünk a tengerek, trópusi édesvizek, korallzátonyok növényeivel, élőlényeivel (halakkal, kétéltűekkel, hüllőkkel), sőt két emeletet szenteltek csak a trópusi esőerdők bemutatásának. Rögtön a földszinten találod a cápákat és a hatalmas teknőst, továbbhaladva pedig lesznek itt még krokodilok, ritka kígyófajok, pókok, lepkék, madarak és majmocskák is, amelyek szabadon garázdálkodhatnak az esőerdő területén. A mintegy 6000 négyzetméteren több mint 3500 fajt csodálhatsz meg, így nyugodtan kalkulálj egy két-három órás „túrával”.


3+1 lélegzetelállító akvárium

Cím: Esterhazypark, Fritz-Grünbaumplatz 1.
A Haus des Meeres honlapja: www.haus-des-meeres.at »