Vízesések nemzeti parkok helikopterről


Vízesések, nemzeti parkok helikopterről
2008. október 6., hétfő, 14:48


A turistalátványosságok felfedezésének egy újabb, ám igen költséges módját ma már a kevésbé tehetős turisták is kipróbálják. Az utazók általában egy nem túl drága átlagnyaralást tesznek felejthetetlenné egy-két jól szervezett "heli-tourral". Íme néhány a világ legszebb és legérdekesebb helikoptertúráiból.

 Nimmo-öböl, British Columbia, Kanada

Kanada nyugati partján fekvő városok legnagyobb előnye a kedvező klíma. Az itt található üdülőparadicsomok merész ügyességgel kombinálják a nyári, illetve a téli programokat, hiszen a közelben húzódó Sziklás-hegység 2-3000 méter magas vonulatai turisták millióit csábítják egy kis nyári síelésre vagy kora téli kempingezésre. Ez a "tél a nyárban és nyár a télben" gondolat bátorítja a Nimmo-Bay Resort tulajdonosait is arra, hogy egyedi helikopter túrákat szervezzenek ezen a páratlan szépségű vidéken.
A Vancouvertől 320 kilométerre, északra fekvő öbölben található Nimmót az elmúlt években számos alkalommal jutalmazták a világ legjobb túracsomagokkal rendelkező öko-szállodájának járó díjjal. A helikopteres programjaikat természetes nemcsak a szállóvendégek vehetik igénybe.

Forrás: [origo]

A heli-tourok között találhatunk teljes relaxációt kínáló, andalító sétahelikopterezést, ahol a Johnstone-szoroshoz közeledve láthatjuk, ahogy a púposbálnák és a kardszárnyú delfinek csapatokba verődnek. Rácsodálkozhatunk a Sziklás-hegység vonulataira, és kanadai-pajzs nyugati végének csipkézett, szorosokkal és öblökkel tarkított buja vidékeire.
Népszerű az úgynevezett heli-hiking is, amikor végeláthatatlan kanadai rengetegek fölé emelkedve grizzlik és jávorszarvasok csordáit figyelhetjük meg, majd 2500 méteres magasságban húzódó sziklapárkányon landolva, egyszerű sarkköri hagyományok szerint készült piknik ebédet fogyaszthatunk.

Viktória-vízesés, Zimbabve-Zambia
Még ha Zimbabve és Zambia problémás országok is, a Viktória vízesést és a hozzá kapcsolódó turisztikai szolgáltatásokat kiemelt fontossággal kezelik minkét országban, így a helikopteres vízesés-túrák abszolút biztonságosak. A Zambézi ajándékaként emlegetett Viktória-vizesnek a helyi Tonga törzsek azért a Mosi-oa-tunga, vagyis a Mennydörgő Füst nevet adták, mert a vízesés ugyan csak száz méteres mélységbe zúdul alá, de mindezt három-négyszáz méteres párafüggöny egészíti ki.

Hova tűnt a Viktória-vízesés? - VIDEÓVAL | Ridikül

A turisták Victoria Falls központjától 3 kilométerre található helikopter felszllóhelyről indulnak, és mintegy 15 illetve 30 perces élményrepülésre készülhetnek, érintve a Zambézi Nemzeti Parkot és a Zambézi folyót. A helitour érdekessége, hogy a hagyományos gépekkel szemben ezekkel a helikopterekkel a turisták lényegesen alacsonyabb magasságban repülnek, tehát sokkal közelebbről csodálhatják a vízesés öt szakaszát.
Az Ördög vízesésén, a Fő-, a Lópatkó-, a Szivárvány- és a Keleti-zuhatagban az esős évszakban hatalmas mennyiségű, másodpercenként közel tizenötezer köbméternyi víz zúdul alá iszonyatos robajjal. A száraz évszakban szelídebb a vízhozam, ilyenkor teljes szépségükben megmutatkoznak azok a formák, amelyeket maga a zuhatag alakított ki a sziklafal peremén.


Cuidad Perdida, az Elveszett Város, Kolumbia
Az Elveszett Város 1000 méter magasan a dzsungel közepén húzódik, Kolumbia északi részén, amelyet 1975-ben fedezték fel képzett, archeológiában járatos sírrablók. A rendőrség és nagyközönség csak 1977-ben szerzet tudomást a titkos ásatásokról, majd 1977-től öt éven keresztül, több száz katona megfeszített munkájának köszönhetően sikerült megtisztítatni és feltárni a várost.
A feltételezések szerint, az Elveszett Város a Tayrona indiánok szent városa volt, amelynek eredetét a tudósok is csak saccolni tudják, méghozzá a X. és XV. század környékére.

A város feltételezett központja ma a heliport, vagyis helikopter leszállóhely, ahová a kalandvágyó de nem túl edzett turisták érkeznek. Az elveszett város ugyanis gyalogosan is megközelíthető, ám komoly állóképességet igényel.
A turisták Kolumbia legészakibb csücskébe, föl az Andok vonulatai közé, közel a Venezuelai határhoz indulnak, és a partmenti városok valamelyikében szállnak meg. A helikopteres kirándulások is innen indulnak. Időtartamuk (másfél illetve 3 óra) attól függően változik, hogy a gépek Santa Martaból, Barranquillából, vagy Cartagenából indulnak-e. A helikopterek 3 illetve 9 személyesek.
A dzsungelben működő heliport forgalmas, mert az Elveszett Város környékére csak a legedzettebb bakancsos utazók indulnak.

Sabah, Borneó, Malajzia
A világ harmadik legnagyobb szigetén, a világ talán leggazdagabb flórája és faunája borítja be a vidéket, a legmagasabb hegyektől egészen az óceán mélyéig. Borneó területén található ugyanis az ázsiai térség egyik legkiterjedtebb, egybefüggő trópusi esőerdő-állománya. A szigetet a páratlan természeti szépségek és az egyedülálló természetföldrajz teszi a világ egyik legideálisabb heli-tour helyszínének.
Sabah, Borneó keleti felén fekszik. Malajzia második legnagyobb szövetségi államát hosszú tengerparti szakaszok szegélyezik, amelyeket három tenger, a Celebesz, a Sulu és a Dél-kínai ölel körül.

Forrás: AFP

A helikopteres kirándulások a sziget észak-keleti szegletében található Kinabalu Nemzeti Park felé indulnak. A park legérdekesebb turistalátványosság a 4095 méteres Mount Kinabalu, amely geológiai szempontból még nagyon fiatal hegy. Jelenleg is 5 mm-rel növekszik évente. A Kinabalu Park a turisták szerint, maga a földi paradicsom, amit több mint ezer orchidea-faj, számos kénes gyógyforrás, és dús vegetáció jellemzi.
Mivel a helikoptereknek egy talpalatnyi hely is elegendő a leszálláshoz, a turistáknak nem kell feltétlenül heliportokon találkozniuk, hanem a saját szállodáik kertjében, vagy közvetlen közelében is felszállhatnak a gépekre.
Sz.K,


A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban: