Morvaország Mesekastélya a Lednice kastély




  
Csehország keleti részében, Dél-Morvaországban található mintegy 300 négyzetkilométeren a Lednice-Valtice kultúrtáj, az Európa kertjeként is tisztelt óriási angolpark és természetvédelmi övezet, melynek legszebb és legkedveltebb helye, a Liechtenstein grófok csodálatos mesepalotája, a Lednicei kastély. Az Unesco világörökségi listán is szereplő látványos, neogótikus épület a régió legnépszerűbb turisztikai célpontja.


A kastély látogatása

A kastélyokban amúgy sem szűkölködő Csehország, sokak szerint legszebb, de minden bizonnyal legromantikusabb épületegyüttese a Dyje folyótól pár km-re található Lednice mellett fekszik egy óriási parkkal körülvéve. Mind kívülről, mind belülről maradéktalanul rendben tartott és az egykori pompát tükröző mesekastély a lednicei.



A park kapuján belépve, az épülethez közelítve számtalan részlet tárul fel, a fő és mellékszárnyak egyaránt igen dekoratívak. Számos filmet forgattak már a kastély területén, sokunknak lehet ismerős a látvány valamelyik mesefilmből. A tökéletes mesebeli kastélyt övező álomszép francia- és angolpark felejthetetlen élménnyé teszi a látogatást.




Az épületben való nézelődéshez két nagyobb és egy kisebb választható túra áll rendelkezésre. Az I. túra a földszinti dísztermeken megy végig, itt látható a páratlan fából faragott csigalépcső, míg a II. számú az emeleti, Liechtenstein hercegi lakosztályokon vezet keresztül, melynek fénypontja az egyedülálló XIX. századi Kínai Szalon. A III. számú túra keretében a második emeleti képtárat tekinthetjük meg.




A belső kialakításban meghatározó a fából faragott megoldások jelenléte. A mennyezetet és az oldalfalak zömét díszes fakazetták borítják. Kiemelkedő alkotás a 630 fokos csapolással megépített csiga alakú könyvtárlépcső, melyet állítólag egyetlen tölgyfából faragtak ki. Porcelánmúzeum, trófeagyűjtemény is látható, de nincs terme a kastélynak, melyben ne lenne vagy egy pompás csillár vagy intarziás fa-remek, ami lenyűgözné a termekben sétálgató látogatót.

A kastélypark látogatása

A franciakert és az angolpark is számos izgalmas felfedezésre ad alkalmat. A nyugati szárny mellett külön belépődíjjal látogatható az egzotikus növények százait bemutató 1843-45 között épített öntöttvas szerkezetes, hatalmas üvegfelületekkel rendelkező, romantikus pálmaház.



 A 92 m hosszú, 10 m magas építmény technikailag is lenyűgöző alkotás, a Liechtensteinek semmit sem spóroltak ki belőle, egész évben, minden nap virágzik itt valamilyen egzotikus növénycsoda.



Az óriási kiterjedésű, arborétum jellegű angolpark fafajták százait rejti magában. Több nevezetes épület és látványosság közelíthető meg útjain, de a nagy kiterjedésű tavon akár sétahajóval is közlekedhetünk.  



Hroší kůže TV - Zámek Lednice from Hroší kůže.cz on Vimeo.