Kék lagúnák bűvöletében



Picture
A „Kék lagúna” című film cselekménye a tengeren és nagyobbrészt egy csodálatos szigeten játszódik, ám a jeleneteket valójában három helyszínen vették fel: Jamaica szigetén, Nanuya Levun – ami a Fidzsi-szigetekhez tartozó, magántulajdonban lévő sziget –, illetve Vanuatun, ahol a Champagne-öböl volt maga a kék lagúna. A hely azóta is turistaparadicsom.



Lagúna: a tenger homokszigetek vagy homokturzások által egészen vagy részben elzárt sekély vizű part menti öble. Lagúnáknak nevezik az atollok (korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú sziget vagy szigetcsoport) által körülzárt vízfelületet is.


PictureMagyar neve az olasz laguna szóból ered, melyek jelentése tavacska, pocsolya. Eredetileg (16. század) Velence környékének megnevezésére használták, ebből származtatható a „lagúnák városa” jelző is.


Picture
Ile aux Cerfs   Mauritius keleti partjánál elhelyezkedő – két km²-es parányi szigeten található a világ egyik legszebb strandja. Neve franciául „Szarvasok szigete”, ám efféle négylábúakat már nem találunk itt, de a paradicsomi környezet bőven kárpótol a hiányukért.


PictureKék lagúna névvel illetett szépséget Európában többet is találunk. Az egyiket Málta szigetén, a másikat Izlandon, a harmadikat Törökországban és egy egész különlegeset Görögországban.


Máltán, a Comino szigetén lévő mészkősziklákkal és barlangokkal körülvett apró öböl egykor a kalózok rejtekhelyéül szolgált, ma pedig a turisták egyik kedvelt úti célja. A sziget szinte lakatlan, közel 900 hektáros természetvédelmi terület és madárrezervátum, amit a turisták akár kerékpárra pattanva is felfedezhetnek. 


PictureIzland kék lagúnája a sziget délnyugati csücskében, egy sivár lávamező közepén található, és csupán három évtizedes múlttal büszkélkedhet. Csak az 1980-as évek elején fedezték fel ugyanis, hogy az itteni erőműből kiömlő felhevült tengervíz jótékony hatású. 

A szépen kialakított fürdő nem csak a gyógyhatása, hanem a szépsége miatt is vonzza a helyiek és a turisták ezreit. A lagúna vize kétnaponta teljesen kicserélődik, így biztosítva van a folyamatos tiszta vízminőség. 
  

Törökország dél-nyugati részén, az Égei-tenger partján fekszik a kis török falu, Ölüdeniz. Félreeső, homokos öble méltán kapta a kék lagúna nevet, vetekszik karibi riválisaival. Vize a türkiz ezerféle árnyalatában pompázik, ebből adódóan a Török Riviéra gyöngyszeme a mediterrán térség egyik legtöbbet fotózott partszakasza. 


A görögök lagúnája a „Szirének medencéje” névre hallgat (eredeti neve Giola), és Thassos szigetének déli részén találjuk ezt a különleges természeti képződményt. A 20×15 méteres kis lagúna a körülötte teraszosan elhelyezkedő parti sziklák között pont úgy néz ki, mint egy medence. Kristálytiszta azúrkék színű vize teljes mértékben eltér a tőle centiméterekre hullámzó tengerétől. (a lenti galéria harmadik képén egy Kos-szigeti szépség)


A világ második legnagyobb atollja ölelte lagúnája, melynek természetesen van egy saját kék lagúnája is  
Rangiroa lagúna (Tahiti) – a Tuamotu-szigetcsoporthoz tartozó Francia-Polinéziai szigetcsoport 250 szigetből/homokpadból áll, melyek összterülete 170 km². 

A mintegy 180 méter széles, ellipszis alakban körbefutó korallnyelv mintegy hatvan kilométer hosszú és húsz kilométer széles. Belül a csendesebb vizű lagúna, körbe a végtelen Csendes-óceán, szélcsendes időben is másfél-két méteres hullámokkal ostromolva kívülről az évezredek összepréselte, borotvaélesre cizellált korallzátonyt.
  
Picture
Egy másik világcsoda, amit, a „mosoly országa”  Pileh lagúna   – Phukettől délkeletre, a Malakka-szorosban fekszik a hat festői szigetből álló szigetcsoport. A szigetek partjai mentén található fehér homokos öblök, a kristálytiszta víz és az égbeszökő, több száz méteres mészkősziklák bolygónk egyik legszebb panorámáját kínálják az odalátogatóknak.