Jajce vízesés




A 18 m magas zuhatagot a legfontosabb helyi látnivalóként tartják számon.  A Boszniai Jajcei vízesés egy nemzetközi szavazásban bekerült a világ 12 legszebb vízesése közé.. A város e 30 méter magas vízeséséről világhírű, mely a Pliva-tó és a Orbász folyó találkozásánál zúg alá, de sok más látnivalót kínál. 

 A város neve a Jajca (tojás) szóból ered, amely a tojás alakú hegyre utal, melyen fekszik. Jajcével több közös pontja van a magyar történelemnek, de idővel ez feledésbe merült. A vízesést Csontváry Kosztka Tivadar 1902-ben festette le, a képet a pécsi Csontváry Múzeumban láthatjuk. 



E vízesésnek volt köszönhető, hogy Jajce 1984-ben elnyerte a Jugoszlávia legszebb turisztikai célpontja címet. Turistával ugyan a városban ritkán találkozni, de talán épp ez benne a jó: nincs sorban állás és tülekedés a főbb látnivalók környékén, s kicsit talán még felfedezőnek érezhetjük magunkat.


A Pliva folyó alázúduló vízesésén kívül érdemes még megnézni Jajcéban az „egyéb” látnivalókat is: a Travniki kapu, az Omerbegovićok házát, a Medve-toronyt, a katakombákat, a Mitrász-szentélyt, a Fellegvárat és Esmasultan dzsámit, illetve a várostól néhány kilométerre sok kis vízimalmot is láthatunk, melyek mindegyike a XVI. századból való. Az 1970-es években ide, egy helyre gyűjtötték őket, s ma bűbájosan festenek a lezúduló kis vízágak között.


 Jajce rövid történelme:

A város, amely a Pliva és a Vrbas folyók összefolyásánál helyezkedik el már 6000 éve is lakott volt, melyet a IV. századból származó Mitrász-szentély is bizonyít.
A krónikák először 1396-ban említik Jajcét, amikor a vár és a város alapítója, Vukcic Hravtinic a tojás alakú sziklán felépített fellegvár után Jajcének nevezte el városát A XV. században itt koronázták meg az utolsó boszniai királyt, akit nem sokkal később, 1463-ban II. Mohamed itt fejeztetett le a vár alatti táborában, mire a vár védői letették a fegyvert. 

Ugyanebben az évben azonban Hunyadi Mátyás csapatai felszabadították a várat és létrehozták a jajcei bánságot. Mátyás emlékét többé-kevésbe őrzik, a helyi ismertető anyagokon is megtalálható.


Ennek a győzelemnek a jelentőségét az adja, hogy 1463-1527 között ez volt az egyedüli vár Boszniában, amely nem került török kézre, tehát tekinthető a nemzeti függetlenség szimbólumának. Azonban 1528-ban a törökök meghódították és ezzel Jajce és vele Bosznia csaknem 400 évre török fennhatóság alá került.
Az Osztrák-Magyar Monarchia 1878-ban elfoglalta az országot, amelynek hozadékaként egy erőteljes ipari fejlődés indult meg, majd a turisták is felfedezték a várost, amely 1984-ben elnyerte a Jugoszlávia legszebb turisztikai célpontja címet. Ebben az is szerepet játszhatott, hogy 1943 novemberében itt tartották azt az antifasiszta kongresszust, ahol lefektették a háború utáni Jugoszlávia közigazgatási alapjait, megalakítva ezzel a Demokratikus Föderatív Jugoszláv Köztársaságot.
Fél évig (1943 aug.-1944 jan.) a felszabadított Jajce volt az ország központja és itt kiáltották ki a háromnemzetiségű új jugoszláv tagköztársaságot, Bosznia-Hercegovinát.