Maldív-szigetek A Kék fényben szikrázó tengerpart





A Maldív-szigetek neve mostanra szinte a paradicsom szinonimájaként szerepel. A búvárok, a nászutasok és a nap szerelmeseinek egyik legkedveltebb úti célja. Hihetetlen szépségét a számtalan korall szigetnek köszönheti, amik méltán érdemesek a dicséretre. 

Az egyik ilyen sziget a csodálatos környezetben fekvő Vaadhoo sziget. A hely metafórája a földi mennyországnak, ahol még a költők is kifogynak a szavakból a szépségek láttán.




A természet tökéletességének zavarba ejtő megjelenése ez a hely: úgy tűnik, mintha saját magát dekorálná ki a tengerpart fényes, csillogó lámpácskákkal. Ahogy a hullámok csendesen mossák a partot, a víz úgy néz ki, mintha egyenesen Las Vegasban lennénk. Azonban ezek a szikrázó kék csillagok egy egyszerű biológiai folyamatnak köszönhetik létüket: a biolumineszcenciának.


A kék csillogást a partra sodródott fitoplanktonok okozzák. A reakciót, amitól elkezdenek világítani, apró érintések okozzák. Ez lehet a hullámok mozgása, a víz homokhoz csapódása de akár emberi érintés is.
 Ezért is látszanak meg például a lépések is a vízben és a parton. Ez a jelenség egyébként hasonló a szentjánosbogár világításához, bár az párválasztásra, a társ vagy zsákmány odacsábítására szolgál. Tehát a part sejtelmes kék világítását a milliónyi partra sodródott kis lény okozza.


Azonban a szépségnek ára is van. Ha túlszaporodnak ezek az algák, akkor mérgezővé alakulhat át az egész folyamat. Elszívják az oxigént, ezzel veszélyeztetik a vízben élő más állatokat, halakat, és még az emberekre is veszélyesek lehetnek. De egyelőre ettől nem kell félni. Aki szeretné megcsodálni a kék fényben úszó tengerpartot, az nyugodtan megteheti.