Palermo – Szicília útikalauz

Full-day guided tour to Piazza Armerina and Agrigento from Palermo ...

Szicília „fővárosa” Palermo csodálatos műemlékeivel várja a turistákat. Palermónak bár kissé kopottas az óvárosa, hangulata mégis lenyűgöző, kihagyhatatlan szicíliai utazásunk során. Palermo utcái reggeltől-estig zsúfoltak, ami nem csoda, hiszen történelmi látnivalókban gazdag és megkapó, ahogy a múlt és jelen, a gazdagság és szegénység keveredik, ha különleges élményre vágysz, mindenképpen fedezd fel Palermót.

Palermo, Szicília ízig-vérig mediterrán nagyvárosi hangulatát varázsolja a szemünk elé, ahol a dél-európai és észak-afrikai hangulat megfér egymás mellett, ahol a normann építészet hatásának köszönhetően a pálmafákkal teli óvárosában a sikátoros, szűk utcácskák, a fejünk felett száradó ruhák, a hangulatos szicíliai éttermek, a mediterrán pezsgő életérzés meghatározó, mindemellett tereivel, történelmi palotáival, épületeivel, templomaival kínál egész napos programot szicíliai nyaralásunk során.


Egyik leghíresebb palermói látnivaló a Kapucinus katakombák, a muzulmán mecsetből keresztény templommá alakított palermói székesegyház, a Dóm, az egyik legszebb olasz palota a Palazzo dei Normanni – normann hatás Európán belül Palermóban figyelhető meg legjobban.

Ha egy napos túrát tervezel Palermóban, akkor a legjobb, ha összeszedetten indulsz neki palermói városnéző túrádnak. Az egyik legjobb kiindulási pont a Piazza Indipendenza tér. A térről először a Cappucini úton induljunk el (Via Cappucini), keressük fel a híres katakombákat.



DSC_0740A Kapucinusok Katakombáiban bizarr látványnak lehetünk részesei, ugyanis 8000 holttestet őriz a katakomba, hely hiányában számos mumifikált testet a falra lógattak fel, az akkori hagyományoknak megfelelően a korra jellemző ruhába öltöztetve. Nők, férfiak, katonák, gyerekek mumifikált testei tették híressé Szicília múltbéli temetkezési helyszínét.

normann-palota-palermo-sziciliaA katakombák után térjünk vissza a térre, amivel szemben a híres Palazzo dei Normanni áll. A palermói erőd a város egykori legmagasabb pontjára épült, és funkcionált először római erőd, majd arab palotaként is, a normannok uralkodása alatt bővítették, és jelenleg a palermói parlament ülésezik itt, de csak heti 3-szor. A normann palota kerengője, a mozaikokkal kirakott freskói, híres kápolnája a Capella Palatina mindenképpen említésre méltó.


san-giovanni-eremiti-palermoA Normann palota után sétáljunk át Palermo leghíresebb kolostorába a San Giovanni degli Eremiti-be. Az arab mecsetből templommá épített kolostor 5 piros kupolája, parkja és harangtornya megér egy sétát, ráadásul a harangtoronyból a katedrális is látható.


Ha visszatérünk a térre, induljunk el a Corso Vittorio Emanuele utcán – Palermo sétálóutcája- haladjunk át az egykori városkapun, a Porta Nuova kapun. Tovább haladva a katedrálist biztosan nem fogjuk nem észrevenni. Az egykor szintén arab mecsetként pompázó, majd katolikus templommá alakított Palermo Katedrálisa kecses, gótikus tornyaival, barokk, normann stílusával, normann óratoronnyal, az előtte található parkosított térrel tekintélyt parancsolóan ékelődik a város közepébe. A kívülről csodaszép katedrális számos királyi sírt is őriz.


palermo-katedralis-szicilia

Miután tovább haladunk és magunk mögött hagyunk egy könyvtárat, templomot, számos kopottas, ám annál izgalmasabb, fényképezni való épületet eljutunk a Quattro Cantira, ahol a 8 szögletű tér 4 épülete barokk stílusban épült, ám különlegességét mégis az egyes emeleteken elhelyezett szobrai adják. Mind a 4 épületen mind a 4 városi védőszent helyet kapott.


palermo-latnivalok
A Piazza Pretoria téren templom, városháza, szökőkút várja a turistákat. A következő kis térre is érdemes bekukkantani, ahol 3 barokk templom közül a legszebbnek tartott Chiesa di Santa Caterina áll.

palermo-piacHa szeretnéd megnézni Palermo híres piacát, alkudozó kofákat, és helyieket látni, merészen kipróbálni egy helyi piacos specialitást, mindenképpen keresd fel a Vucciria piacot. Nem lesz nehéz, hiszen szintén a sétálóutcára kell vissza térned, és ezen tovább haladnod a kikötő felé, majd a Róma utcai kereszteződésnél már keresheted is a piacot.

palermo-botanikus-kert
A következő tér, amit érintünk, a Piazza Marina, mely az egykori főtér, lovagi tornák, piacok és kivégzések színtere volt.  A főtér közepén a Giardino Garibaldi kert híres fikusza áll, eltéveszteni nem fogjuk a hatalmas 150 éves fát. A kikötő felé haladva a másik városkapun át hagyhatjuk el a sétáló utcát. A tengerparti sétányról le is térhetünk és közvetlenül tehetünk egy sétát a parton, vagy bejárhatjuk a jacht kikötőt.


palermo-botanikus-kertjeHa jobbra indulsz el a tengerparti sétányon, akkor hamarosan csodálatos látványban lesz részed, hiszen eléred Palermo csodaszép,nagy botanikus kertjét, ahol pihenni is érdemes, illetve a mediterrán virágok fák között nagy sétákat tenni.

palermo-szinhazPalermo látnivalói természetesen nem érnek véget ezzel, ha szereted a múzeumokat, akkor a Régészeti Múzeumot, Szicília legnagyobb néprajzi múzeumát, és a számos képtárat, kisebb templomokat, parkokat is keresd fel. Monte Pellegrinóra is érdemes felkapaszkodni, ahonnan páratlan kilátás nyílik a városra.

Forrás: https://blog.utazol.hu/2013/06/palermo-szicilia-utikalauz/