Postojnai cseppkőbarlang



A barlang


Postojnai cseppkőbarlangba, zlovénia leghosszabb ismert karsztvidéki barlangjának föld alatti karsztvilágába invitállak benneteket. Eddig 21 km száraz, vízfolyásos vagy állandóan víz alatt lévő járatot tártak fel benne.


A postojnai cseppkőbarlang Postojna és Triest között elterülő karsztvidék gyöngyszeme, megtekintése kb másfél órát vesz igénybe, a látogatók ez idő alatt 5200 m hosszú idegenforgalmi célból berendezett barlangrészt tekinthetnek meg. 


A barlang belsejébe 2 km hosszú szakaszon vasút viszi a látogatókat, a barlang legszebb részének egy kilométeres szakaszát a Nagy-hegy (Kálvária), a Szép barlangok, Orosz híd, és a Koncertterem között gyalogosan tekinthetik meg. A Koncertterem mellett található a barlangvasút megállója, ahonnan kisvonat viszi vissza a látogatókat a kijárathoz.

A barlangvasút a látogatókat először az 1818-ban a helybéli Luka Čeč által felfedezett barlangrész (Öreg-barlang) járatain viszi át. Azóta a barlangászok további járatokat tártak fel, folyamatosan tanulmányozzák a barlang életkorát, keletkezését és fejlődését, valamint sok más - a tudomány és a gazdaság szempontjából is fontos - karsztvidéki folyamatot.




A barlang bejárati részét már az előbb említett évszám előtti időkben is látogatták. A látogatók aláírásai a bejárati termek falain arról tanúskodnak, hogy a barlangot már a 13. században ismerték. Az első barlangvasutat 1872-ben építették. 1884-ben a barlang régi kivilágítását (fáklyák, gyertyák, olajlámpások) elektromosra cserélték. 1967-ben megépítették a két sínpáron és körkörösen futó barlangvasutat, ezáltal a Postojnai-barlang legszebb részei napi 14.000 turista számára váltak megtekinthetővé. A 80-as években a barlangot évi 900.000 érdeklődő látogatta meg, a világ minden tájáról érkezve, az utóbbi években pedig 5-600.000 között mozog a látogatók száma évente.

A felszínre került minták alapján a régészek megállapították, hogy a postojnai és a többi környékbeli barlangot időnként már az ősember is látogatta, amikor kb 50.000 éve barlangi, és más állatokra vadászott. A barlangban számos kihalt állatfaj maradványaira bukkantak, ilyen pl a barlangi medve.
A barlangban viszonylag állandó a hőmérséklet, télen és nyáron kb 8-9°C, ezért célszerű melegen felöltözni látogatásunk ideje alatt.


A barlangi állatvilág
A postojnai cseppkőbarlang föld alatti karsztvilágában számos barlangi állat él - különleges bogár-, sáska-, pók-, rák-, és százlábúfajok. A legnevezetesebb a barlangi vakgőte (emberhal) - latinul Proteus anguinus. Az barlangi vakgőte - mint neve is mutatja - vak és külső kopoltyúival lélegzik. Akár 100 évig is elélhet, és csak a Dinári-karsztvidék valódi karsztvizeiben található meg, ahol mikroszkopikus méretű élőlényekkel táplálkozik. Táplálék felvételét képes több évig is nélkülözni.
A tudósok laboratóriumi körülmények között megállapították, hogy az barlangi vakgőte kis tojásokkal szaporodik, azonban természetes környezetben még senki nem tudta megfigyelni szaporodását. Az "emberhal" - mint ritka állatfaj - különösen védett.

Forrás: http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=3350