Grand Canyon a Nagy Szurdok



A Grand Canyon ("Nagy szurdok") a Colorado folyó által kivájt sokszínű, meredek völgyszurdok az Egyesült Államok Arizona államában. A Grand Canyont a Colorado folyó valószínűleg 17 millió év alatt hozta létre, 446 km hosszú, szélessége 6,4 km-től 29 km-ig terjed, mélysége 1200 és 1800 méter közötti (legmélyebb pontja 1829 méter). 


 A Grand Canyon egy színes lépcsőzetes felépítésű szakadék Észak-Arizonában, a kanyon a világ hét természetes csodáinak egyike. A szakadékvölgy alján a Colorado folyó 1,7 milliárd éves kőzetbe vájta medrét. 

A felsőbb rétegeket mészkő, homokkő, pala és gránit alkotja, ez színes mintázatot ad a meredek oldalfalaknak. A sivatagos meleg és száraz környezet hatására a falak meredeksége megmaradt, és nem lankásodott el. Évente kb. 5 millió turistát vonz a vadregényes természeti ritkaság.

A Grand Canyon már az 1800-as évek végén ismert volt az amerikaiak széles köre számára. Theodore Roosevelt elnök kezdeményezte a terület védetté nyilvánítását, de ez csak Woodrow Wilson elnök idején valósult meg 1919-ben. 


A nemzeti parki státusz segíthette megakadályozni a park területén történő gátépítést a Colorado folyón, így az a folyó felsőbb szakaszán épült meg (Glen Canyon gát). Az UNESCO 1979-ben világörökségi helyszínnek minősítette a parkot. 2010-ben a Grand Canyon Nemzeti Park felkerült az ‘Amerika szép negyeddolláros érméi’ közé.[1]

Ez az egyedülálló képződmény a földtörténeti idő prekambrium szakaszában keletkezett. A Grand Canyon a Colorado-fennsík felemelkedése és a Colorado folyó több millió éves szurdokképző munkája eredményeként alakult ki a mai formájába. A fennsíkról nézve átlagosan másfél kilométeres mélységben kanyarog a Colorado folyó, a legalacsonyabb ponton 1829 méter mélyen. 

Vannak olyan szakaszai a szurdoknak, ahová soha sem süt be a Nap. A nyilvánosság (turisták) számára a North Rim (északi perem) és a South Rim (déli perem) a legkönnyebben megközelíthető. 

A kanyon két széle között az átlagos távolság 14 km, és csak egy helyen van közeli összeköttetés, a Navajo-hídnál, Page közelében. Távolabbi összeköttetés Boulder City-nél és a Hoover-gáton van. A park központja a Grand Canyon Village a South Rim közelében.