Málta sziget – kultúra, tengerpart, mediterrán hangulat



Mi kell a tökéletes nyaraláshoz?  Meleg, napsütés, tengerpart, pálmafák, gazdag kultúra. Mindez alig 2 óra repülőútra Budapestről megtalálható Málta szigetén.
A Földközi-tenger egyik mediterrán gyöngyszeme Málta (Málta szigetcsoport- Málta, Gozo,Comino- egyike)  több ezer éves kultúrájával, ennek köszönhetően történelmi látványosságaival, kristálytiszta vizével, gyönyörű tengerpartjaival, a nyugalmával, melyet szinte hetente pezsdít fel a karneváli hangulat, vonzza a turistákat.

A különleges világ történelmi múltja igazán mozgalmas volt, stratégiai szempontból fontos elhelyezkedése miatt, ezért a sziget számos támadást élt át, különböző népek, különböző kultúrát hagyva maguk után alakult ki a ma is csodálatosnak mondható pici sziget. Kicsit olaszos, kicsit arabos, kicsit törökös és a britt hatás is érezhető a máltai nyaralás alatt.

A Lovagok szigeteként emlegetett Málta fővárosa Valletta, ami egy erődrendszerrel körbevett félszigeten fekszik és az UNESCO világörökség részét képezi. A város első különlegessége, hogy mértanilag megtervezett szűk utcácskái négyzethálót alkotnak, és házaihoz a köveket a föld alól hozták fel, ezzel maguk után hagyva egy hatalmas alagútrendszert.

A legegyszerűbb, ha Valletta fő utcáján a Republic Street –en (Köztársaság utca) sétálunk végig és a környező utcákon keresztül bolyongva felfedezhetjük az egész várost. Pici, de annál több látnivalót kínál. Szinte lépten, nyomon híres, díszes, barokk palotákba, templomokba botlunk. 



A legfontosabb épületei a városkapu, a Szent Jakab erőd, Szent János bástya, a Barakka kertek, a különböző elővárosi részek, a Lovagok szállása, a Régészeti és Hadtörténeti Múzeum, Játékmúzeum, Szent János katedrális, az Auberge de Castille palota, Grand Harbour (Nagy kikötő), a Manoel színház és számos egyéb palota, múzeum, híres épület fedezhető fel.
A világ legnagyobb ágyúja is itt található, és Montgomery tábornok a Middle Sea House-ban készítette el a szicíliai partszállás tervét is.

Málta megalitikus templomait az UNESCO Világörökség részének nyílvánította, Traxiennél található kőtemplom, a Hagar Quim, és a Hal Saflieni-i Hipogeum a legkorábbi civilizáció nyomait rejti, körülbelül a Giza piramisok előtt 1000 évvel épültek.
Mdina a csendes városként emlegetett egykori máltai főváros legnagyobb látványosság a Szent Pál katedrális, az első máltai katedrális, melyet leromboltak, de később újjáépítették. Ezen kívül számos kápolna, templom, palota és múzeum, többek között a Természeti Múzeum is csalogatja a turistákat.

A nyaralók kedvelt helyei a főváros mellett Sliema, St Julians, Paceville, Bugibba, ahol kávézók, éttermek, vendéglők, szórakozóhelyek, bájos sétáló utcák váltogatják egymást. Sliema a legnagyobb települése a szigetnek, ahol a tengerparti sétány, és a kikötő esti sétára csalogat, Bugibba is az elmúlt években alakult át, ezzel még vonzóbb képet kapva.

Az északi részen külön élményt nyújthat egy kellemes fürdőzés Melliha partjainál, majd egy finom ebéd az óvárosban és egy rövid autóút után felfedezhetjük Popeye világát is, ugyanis az Anchor Bayben található Sweethaven düledezőnek ható faházai és üzletei egy mesterségesen teremtett édes halászfalut rejt. A díszletekre a mai napig is nagy figyelmet fordítanak, így eredeti állapotukban tekinthetjük meg őket.

Természetesen mindemellett számos bájos apró, autentikus halászfalucska található a part mentén, mint például Marsaxlokk, ahol a vasárnapi hal és bolhapiac igazi élmény. Öblök, kristálytiszta víz, homokos és sziklás strandok. Északon a Paradise Bay a legszebb homokos partszakasza és a közelből indul a komp Gozo szigetre is. A búvárok kedvelt helye Málta, de elég egy pipa és szemüveg és érdemes beruházni egy víz alatti fényképező gépbe is.

A máltai buszozást is illesszük be a tervünkbe, hiszen ezzel juthatunk el a leggyorsabban bárhova, Vallettából minden irányba indulnak járatok, sűrűn és olcsón és mindemellett a régi buszok is látványosságnak számítanak, még a leszállásnál is egy zsinórt kell megrángatni, hogy csengessünk. Természetesen autót is bérelhetünk Máltán, így légkondis körülmények között vezethetünk át az egész szigeten.